×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

UNIȚI DE ZEL 2019 LA EUROPE DIRECT BACĂU

AFIS-ZEL-2019

Ziua Europeană a Limbilor (ZEL) 2019 a fost prilejul pentru ca, pe parcursul a 2 zile, reprezentanții Centrului de Informare Europe Direct Bacău (conf. univ. dr. Luminița Drugă și conf. univ. dr. Nadia-Nicoleta Morărașu) să celebreze unitatea lingvistică europeană în diversitate.

Pe 25 septembrie, folosind materialele informative puse la dispoziție de DGT Field Office în România, elevii claselor a 4-a și a 7-a de la Colegiul Național„Ferdinand I" Bacău, coordonați de dna profesor de limba engleză Nicoleta Nistor ȘI DNA Nadia Morărașu, s-au antrenat în jocul Talk To Me, prin care au putut să afle noi informații despre limbi mai puțin cunoscute din Europa și să își îmbogățească, în același timp, cunoștințele de geografie.

Pe 26 septembrie, ștafeta ZEL a fost preluată de dna Luminița Drugă care a desfășurat o serie de activități cu sprijinul directorului adjunct al Colegiului Național „Ferdinand I", Bacău,doamna profesoară Nicoleta Zărnescu, și al cadrelor didactice, doamnele Gigliola Ceunaș și Gabriela Ciuche. Liceenii băcăuani s-au lăsat purtați, prin joc, către probleme referitoare la originea și evoluția limbilor, înțelegând astfel și aspecte importante ale unei limbi și culturicu o situație aparte, româna, „o insulă de latinitate într-o mare slavă", a cărui limbă oficială și de cult a fost slavona, iar alfabetul chirilic cel în care cărturarii din țările române și-au lăsat moștenirea culturală generațiilor următoare. După un tur lingvistic imaginar prin mai multe colțuri ale Europei și încercări reușite de descifrarea a unor mesaje scrise în limbi necunoscute, elevii s-au demonstratinteligența și dorința de cunoaștere prin însușirea caracterelor alfabetului chirilic.

Ora prânzului ne-a găsit în compania elevilor clasei a VIII-a A a Școlii Gimnaziale „Constantin Platon", Bacău (diriginte profesor Ana-Maria Bostan) oaspeți la Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău, structura –gazdă a Centrului. După câteva momente în care și-au demonstrat priceperea, elevii de gimnaziu au fost provocați șă se simtă asemenea lui Nică a lui Ștefan a Petrii, atunci când încercau să descifreze semnificația slovelor chirilice din Ceaslov, să înțeleagă sensul unor sintagme precum„a buchisi slovele" și poate, astfel, să aprecieze mijloacele de învățare pe care le au astăzi.

Dacă tinerii liceeni au folosit noile achiziții lingvistice pentru a realiza diverse conexiuni cu noțiuni învățate anterior în orele de istorie sau limbă și literatură română, colegii lor mai mici, aspiranți la statutul de licean, s-au declarat întru totul de acord cu Nică a lui Ștefan a Petrii atunci cândacesta, pentru că nu știa a descifra slovele chirilice, a fugit de la școala din Humulești, de frica Sfântului Nicolae.

Mulțumim Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Oficiului de Publicatii al Uniunii Europene si, in mod special, dnei Carmen Toma, reprezentantul în Romania al Directiei Generale de Traduceri a Comisiei Europene, pentru colaborare și pentru materialele informative și promoționale primite cu maximum de interes de către participanții la ZEL 2019 la Bacău. 

E-buletin 9/2019
E-buletin 8/2019

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar