Raport: Promovarea accesului la cultură prin mijloace digitale

503-untitled

Raportul "Promovarea accesului la cultură prin mijloace digitale: politici și strategii pentru dezvoltarea publicului"este realizat de un grup de experți naționali desemnați de statele membre UE pentru a lucra prin metoda deschisă de coordonare în cadrul Planului de lucru al Consiliului UE în domeniul culturii 2015-2018, prioritatea "Cultură accesibilă și incluzivă". Mandatul grupului s-a desfășurat în perioada 2015-2016, iar raportul final a fost publicat în iunie 2017. 

Experții care au elaborat acest material consideră că noile tehnologii digitale au un potențial semnificativ de a spori accesul la fenomenul cultural pentru publicul actual și cel potențial (inclusiv pentru grupuri marginalizate). Implicarea activă în actul cultural prin intermediul noilor tehnologii poate contribui la construirea unor comunități mai puternice și mai sustenabile.


Raportul formulează o serie de recomandări pentru facilitarea accesului la cultură în era digitală, care se adresează atât actorilor-cheie de la nivel european, național și regional, cât și operatorilor culturali.

De asemenea, conține numeroase exemple de bune practici din statele membre, inclusiv din România, cum ar fi: cooperarea unor muzee din țară cu Institutul Cultural Googlesau proiectul Sunetul paginilor, o bibliotecă digitală accesibilă nevăzătorilor sau persoanelor cu deficiențe de vedere.

Raportul integral (în limba engleză) este disponibil aici.

Sursa foto: Materpieces never sleep, de Lesha Limonov, câștigătoarea Premiului Rijksstudio 2017, Rijksmuseum (Olanda)

Sursă Știre: Biroul Europa Creativă din România

Inițiative cetățenești europene deschise
Alege viitorul pe care ți-l dorești!

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută