×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

Dialog între generații pe tema incluziunii și educației digitale la Clubul pentru pensionari 60+ din Bacău

bigstock-Digital-Community

Sesizând necesitatea incluziunii digitale a unui segment populațional defavorizat din acest punct de vedere, Centrul Europe Direct Bacău si-a propus să ofere persoanelor de vârsta a treia interesate instrumente necesare pentru a beneficia de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale și de internet în cadrul unor ateliere digitale, pe care le-am inițiat astăzi la Clubul pentru pensionari 60+ din municipiul Bacău. Scopul acestora este familiarizarea participanților cu aplicații digitale (e-mail, browsing, Skype) și înțelegerea utilității acestora în comunicarea online.

Reprezentantele EDIC Bacău, dna prof. pr. Doina Cmeciu si dna lect. dr. Nadia-Nicoleta Morărașu, împreună cu dl lector dr. Cosmin Tomozei de la Departamentul de Informatică din cadrul Universității „Vasile Alecsandri" din Bacău care susține aceste ateliere digitale au adus în discuție realitățile digitale cu care se confruntă toate țările europene și România, în particular. Una dintre ele este „decalajul digital" (digital gap), o formă de inegalitate socială determinată de accesul la internet, dar și de gradul de alfabetizare digitală. Potrivit statisticilor, puțin peste 50% dintre români utilizează internetul și numai 26% dețin abilități digitale de bază.

A fost subliniat rolul esențial al inițiativei Comisiei Europene de constituire a Pieței Unice Digitale, prioritate menită „să armonizeze piața ICT, să diminueze fragmentarea serviciilor online și să contribuie la consolidarea și expansiunea economiei digitale, alături de facilitarea accesului la bunurile digitale". In acest sens, s-a stabilit si un recent acord politic intre Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeana pentru a elimina geoblocarea nejustificată pentru consumatorii care doresc să achiziționeze produse sau servicii online în interiorul UE. Noile norme stimulează comerțul electronic, în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor care pot profita de avantajele pieței online.

Cei peste 60 de participanți au salutat inițiativa echipei EDIC Bacău și efortul de încurajare a educației digitale pentru persoanele vârstnice, care sunt, la noi în țară, reticente în privința accesării noilor tehnologii și a comerțului online și manifestă o temere accentuată că ar putea deveni victime ale atacurilor cibernetice atunci când navighează pe internet. 

Hour of Code Romania 2017
Caravana „Educaţie şi voluntariat ȋn Europa” la Fa...

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar