25 noiembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

set1_tw_ro

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 20 decembrie 1993, prin rezoluţia 48/104, Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor prin care s-a stabilit că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor.

La 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit marcarea în fiecare an, la 25 noiembrie, a Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, se arată pe site-ul oficial al ONU, www.un.org.

Din 2016 până la sfârşitul anului 2018, Comisia Europeană desfăşoară campania „NON.NO.NEIN - Spune NU! Opreşte violenţa împotriva femeilor", în cadrul căreia oferă statelor membre, administraţiilor locale, specialiştilor relevanţi şi organizaţiilor societăţii civile din întreaga Europă finanţare în valoare de 15 milioane EUR pentru intensificarea acţiunilor şi a campaniilor de combatere a violenţei împotriva femeilor. În acest context, pe 4 decembrie, Comisia Europeană găzduieşte la Bruxelles o conferinţă la nivel înalt care va reuni reprezentanţi ai statelor membre şi ai organizaţiilor internaţionale, precum şi actori şi activişti ai societăţii civile.

Iniţiativa Spotlight, lansată împreună cu ONU, oferă un răspuns tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor. În perioada 27-28 noiembrie, Comisia Europeană şi UN Women vor organiza la Skopje un forum regional care va promova punerea în aplicare în Balcanii de Vest şi în Turcia a Convenţiei asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei şi a Convenţiei de la Istanbul. Comisia Europeană finalizează astfel o campanie regională de combatere şi prevenire a violenţei împotriva femeilor şi a fetelor în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

În România, prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi, implicit, a violenţei în familie, reprezintă o parte integrantă a politicii de stat pentru protecţia familiei şi de sănătate publică, fiind soluţionată legislativ prin Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată prin Legea nr. 25/2012.

Mai multe detalii 

Acordul privind Brexit aprobat de Consiliul Europe...
Declarație de susținere pentru poporul român din p...

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută