×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

Un nou sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile

etias

Resortisanții din țările cu care UE a încheiat acorduri de liberalizare a regimului vizelor vor putea utiliza Sistemul european de informare și autorizare a călătoriilor ETIAS. În momentul de față, aceștia sunt verificați la frontiera Schengen unde sosesc. 

ETIAS va fi un sistem informatic automatizat creat cu scopul de a identifica riscurile legate de migrația neregulamentară sau securitate pe care le pot prezenta persoanele care călătoresc în spațiul Schengen fără obligația de a deține viză și de a facilita, în același timp, trecerea frontierelor pentru marea majoritate a călătorilor care nu prezintă astfel de riscuri. Modele similare există deja în țări precum SUA, Canada și Australia. Prin acest sistem se vor putea detecta criminalii, teroriștii sau oricine altcineva care prezintă riscuri înainte de a ajunge în UE, dat fiind că va va funcționa pe lângă sistemul inteligent de control al persoanelor care intră în UE, care ar trebui să devină operațional până în 2020. Odată ce Parlamentul European va aproba propunerea făcută în 5 iulie, aceasta va trebui să fie adoptată oficial și de Consiliul de Miniștri. După aceasta, ETIAS poate fi operațional până în 2021.

Cum va funcționa sistemul?

Persoanele aflate în această situație vor continua să călătorească în UE fără să aibă nevoie de viză, aceștia trebuind să obțină doar o autorizație de călătorie prin intermediul ETIAS înainte de a porni în călătorie. ETIAS va fi un sistem simplu, rapid și ușor de utilizat, prin care se va obține, în mai mult de 95 % din cazuri, un răspuns pozitiv în câteva minute. Aceștia vor trebui să completeze un formular electronic înainte de a călători cu documente de călătorie și date personale, cum ar fi numele, data și locul nașterii, sexul și naționalitatea. Vor fi, de asemenea, întrebări de fond referitoare la chestiuni precum cazierul judiciar anterior și prezența acestora în zonele de conflict. Acest lucru va permite autorităților să aprecieze dacă cineva ar putea prezenta un risc cu mult înainte de a ajunge la frontiera Schengen. În caz contrar, li se poate refuza intrarea.

Autorizarea va costa 7 EUR și va fi valabilă până la trei ani. Va fi gratuită pentru persoanele sub 18 ani și peste 70 de ani. Este de așteptat ca marea majoritate a solicitanților să primească autorizația aproape imediat. Decizia finală privind intrarea în UE rămâne la poliția națională de frontieră. Aplicațiile vor fi procesate automat. Dacă există o breșă de securitate la oricare dintre bazele de date ale UE, datele vor fi verificate manual și riscurile vor fi evaluate individual. Refuzurile trebuie să fie justificate, iar solicitantul are dreptul de a face apel.

Mai multe detalii pe http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-4362_ro.htm 

Studenții din UE vor avea același tratament în UK ...
Potecția pasagerilor de avion în Europa

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar