O Uniune Europeană eficientă, care răspunde așteptărilor cetățenilor

cover-road2sibiu_banner_2018

Comisia Europeană a prezentat recent o serie de măsuri practice de eficientizare a activității Uniunii Europene și de îmbunătățire a legăturii dintre liderii instituțiilor UE și cetățenii europeni.

Un președinte cu mandat dublu pentru Comisie și Consiliu

În discursul său din 2017 privind starea Uniunii, președintele Juncker a sugerat pentru prima dată ideea unui președinte cu mandat dublu. Deținerea de către aceeași persoană a funcțiilor de președinte al Consiliului European și de președinte al Comisiei Europene ar putea eficientiza structura Uniunii.

Candidații cap de listă

O altă recomandare din discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din 2017, președintele Juncker a vizat desemnarea unor „candidați cap de listă", ar trebui să continue. În acest sens, partidele politice sunt invitate să își aleagă candidații cap-de-listă mai devreme, înainte de sfârșitul anului 2018, și să înceapă campania electorală mai devreme. Astfel, alegătorii ar avea mai multe posibilități de a-i cunoaște pe cei care își prezintă candidatura și programele politice promovate de aceștia. De asemenea, Comisia recomandă ca legătura dintre partidele naționale și partidele europene să devină mai vizibilă.

Componența Parlamentului European și a Comisiei Europene

În condițiile în care locurile care ar fi trebuit să îi revină Marii Britanii rămân vacante și trebuie redistribuite, liderii din cadrul Consiliului European trebuie să decidă, pe baza unei propuneri din partea Parlamentului European, componența Parlamentului European pentru legislatura 2019-2024. O opțiune ar fi rezervarea unora dintre aceste locuri pentru o circumscripție electorală transnațională. Comisia se pronunță în favoarea ideii listelor transnaționale, însă aceasta va necesita acordul unanim în cadrul Consiliului și modificarea legislației electorale din toate cele 27 de state membre anul viitor, pentru a se putea aplica alegerilor din 2019.

Dialogurile cu cetățenii

Comisia Europeană organizează periodic dialoguri cu cetățenii la care participă membri ai Comisiei, deputați în Parlamentul European, reprezentanți ai administrațiilor naționale, locale și regionale, precum și ai societății civile. Comisia va intensifica frecvența acestora până la alegerile europene din mai 2019, propunându-și să organizeze aproximativ 500 de evenimente. Comisia salută, de asemenea, inițiativele statelor membre de a organiza propriile dialoguri naționale cu cetățenii referitoare la viitorul Europei și este pregătită să ofere sprijin ori de câte ori va fi posibil, de exemplu prin stabilirea unei conexiuni între acest proces și consultarea online privind viitorul Europei. Mai multe detalii

Sursă și credit foto

Bugetul pe termen lung al UE post-2020
Lansarea competiției pentru Premiul Lorenzo Natali...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută