Anul acesta aduce două noi capitale culturale europene: Leeuwarden și Malta. Cele două capitale europene ale culturii vor marca acest an prin activitățile propuse și prin imaginea pe care o vor lăsa, atât cetățenilor acestora, cât și vizitatorilor și turiștilor pe care îi vor atrage.

Leeuwarden este capitala istorică a provinciei Frisia (Friesland) din nordul Olandei, un oraș de aproximativ 108.000 de locuitori, care se remarcă prin bogăția clădirilor și monumentelor istorice (617 monumente naționale și canale navigabile). În centrul programului propus de Leeuwarden se află conceptul iepen ienskip, însemnând comunitate deschisă, inițiatorii programului propunându-și să arate cum frisienii celebrează viața. Muzică, artă în natură, teatru, operă, sport, expoziții și numeroase proiecte la firul ierbii vor anima această capitală culturală europeană. Mai multe detalii pe situl friesland.nl/en/european-capital-of-culture.

Valetta, capitala Maltei deține, de asemenea, titlul de capitală europeană a culturii în acest an. Cu o populație în zona metropolitană de aproximativ 393.000 de locuitori, Valletta se bucură de poziția insulară, intercontinentală și interculturală. Programul din acest an se extinde în Malta și Gozo și încearcă să pună în evidență o Valletta care promovează atmosfera sărbătorilor tradiționale festa prin festivaluri internaționale și tradiționale, teatru, muzică, evenimente pentru copii și tineret, workshopuri, conferințe și nu numai. Trei teme principale grupează programul maltez: poveștile insulelor, viitorul baroc și voiaje. Mai multe detalii pe situl inițiativei, https://www.visitmalta.com/en/european-capital-of-culture-2018

Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene în România