În 2 august, Ziua de comemorare a Holocaustului romilor, Comisia Europeană a onorat memoria miilor de persoane de etnie romă care și-au pierdut viața în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. 

Nu trebuie să uităm aceste crime incalificabile comise împotriva romilor.Generațiile mai tinere, pentru care aceste episoade par îndepărtate, ar trebui să cunoască și să înțeleagă această tragedie. Persecuția și discriminarea nu își au locul în Uniunea Europeană. Amintirea greșelilor comise în trecut ne ajută să construim Europa de mâine pe baza valorilor noastre europene comune.

Comisia Europeană invită toate statele membre să recunoască genocidul împotriva romilor și își reafirmă sprijinul pentru Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015 în ceea ce privește recunoașterea zilei de 2 august ca Zi de comemorare a Holocaustului romilor. Aceasta este o etapă necesară pentru restabilirea demnității și a justiției pentru comunitățile rome și pentru a garanta că aceste evenimente nu vor fi uitate niciodată.

Comisia Europeană va continua să sprijine statele membre în vederea unei integrări mai bune a cetățenilor romi.

Declarație comună a prim-vicepreședintelui Frans Timmermans și a comisarului Věra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului romilor

Context

La 2 august 1944, peste 3 000 de bărbați, femei și copii romi au fost uciși în camerele de gazare din lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

La 2 august, reprezentanți ai Comisiei Europene se vor alătura unui grup de supraviețuitori ai Holocaustului și de tineri romi în fostul lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, în Polonia. Această comemorare este organizată de către Consiliul central german al populației sinti și romă și completează Inițiativa(link is external)

Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••Consiliului Europei, „Dikh He Na Bister – Privește și nu uita", de comemorare a genocidului împotriva romilor, care reunește 250 de tineri romi și de alte etnii din 20 de țări europene pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la Holocaustul romilor.

Image credit: Parlamentul European

Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene în România