Dialogurile cetățenești organizate de Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău ca structură-gazdă a Centrului de Informare Europe Direct Bacău aduc în discuție aspecte din viaţa fiecărui cetăţean băcăuan (sănătate, educație, migrație, digitalizare, etc.), care pot fi influenţate sau modificate de schimbările politice la nivel european, național și local.

Primul dialog din 2019 organizat de Europe Direct Bacău în colaborare cu Europe Direct Valea Trotușului-Comănești s-a desfășurat luni, 8 aprilie, începând cu ora 12.00, în Aula „Vasile Alecsandri" a Universității „Vasile Alecsandri" din Bacău. Invitate la acest dialog au fost doamna doctor Ioana-Raluca Dinu, Director medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău și doamna Roxana-Mihaela Smarandache, Manager dezvoltare al Centrului Medical „Unirea" – Reţeaua privată de sănătate „Regina Maria", iar moderator dna conf. univ. dr. Luminița Drugă, consilier comunicare al Europe Direct Bacău. 

Dialogul Către o Europă sănătoasă prin îmbunătățirea serviciilor medicale a propus o temă care a suscitat interesul studenților și cadrelor didactice de la programele Facultății de Științe (Biologie) și ale Facultății de Științe ale Mișcorii, Sportului și Sănătății (Sport, Kinetoterapie și Terapie ocupațională), pentru care amfiteatrul a devenit neîncăpător. La aceștia, s-au adăugat 2 clase de la Școala Postliceală Sanitară din cadrul Colegiului "Mihai Eminescu". 

Abordarea unei teme referitoare la serviciile medicale pe fondul crizei resurselor umane în sănătate, accentuată de mobilitatea personalului sanitar în statele membre UE, implică expertiza unor factori importanți de decizie în planificarea, pregătirea, monitorizarea și autorizarea profesioniștilor din domeniul sănătății. Scopul dialogului a fost acela de  a identifica măsuri de stimulare a menținerii în țară a personalului medical și de atragere a viitoarelor cadre medicale, pentru a contribui la creșterea gradului de ocupare a forței de muncă.

Un motiv în plus pentru propunerea acestui subiect de dialog a fost acela că tema pentru celebrarea Zilei Mondiale a Sănătății 2019 este „Acoperire universală de sănătate: (pentru) toată lumea, (de) peste tot" („Universal health coverage: everyone, everywhere"), iar sloganul este „Sănătate pentru toţi!" („Health for all!"). Mesajul transmis subliniază necesitatea de oferi servicii de sănătate fără niciun fel de discriminare, în condițiile în care, în întreaga lume, milioane de oameni nu au încă acces la servicii de îngrijire a sănătăţii, în special din cauza dificultăţilor financiare.

Mulțumim atât invitatelor cât și colaboratorilor și tuturor participanților pentru propunerea unor soluții constructive în vederea informării cetățenilor și a creșterii calității serviciilor medicale oferite către populație.