După deblocarea tratativelor privind Brexit între Marea Britanie și Uniunea Europeană pe parcursul a 17 luni, s-a ajuns la un acord final provizoriu cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE. Dacă la Londra anunțul acestui acord a stârnit un val de retrageri din guvernul britanic al politicienilor care nu îl susțin, premierul britanic Theresa May a adresat concetățenilor săi o scrisoare deschisă în care le-a dat asigurări că "va fi un acord în interes naţional, care va servi întregii noastre ţări şi tuturor locuitorilor, fie că aţi votat pentru "a pleca" sau "a rămâne". Este un acord pentru un viitor mai luminos, care ne va permite să fructificăm oportunităţile ce vor urma". La nivelul UE, președintele CE, J-C. Juncker a declarat că faptul că Marea Britanie părăseşte UE nu este un moment de jubilare sau de celebrare", ci este un moment trist şi o tragedie". La rândul său, Președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat: "Indiferent de modul în care se termină, un lucru este sigur – vom rămâne prieteni până la sfârșitul zilelor și o zi în plus."

Dincolo de declarațiile de susținere sau de respingere a acestui acord și a implicațiilor acestuia, procedurile oficiale de ratificare a acordului își continuă cursul. Pe 25 noiembrie 2018, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, liderii celor 27 de state care rămân membre ale Uniunii Europene au aprobat acordul privind retragerea Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Cu doar o zi înainte de această reuniune, Spania şi Marea Britanie şi-au soluţionat disputa cu privire la Gibraltar, înlăturând astfel unul dintre ultimele obstacole în calea acordului privind Brexit.

Acordul de retragere urmează să fie ratificat de Parlamentul European şi de Parlamentul britanic înainte de a intra în vigoare. Dacă procesul va decurge conform programului previzionat, Brexit-ul va avea loc în luna martie 2019, în timpul Președinției României la Consiliul Uniunii Europei.